CairnterrierCairn terriern är en av de mest ursprungliga terrierraserna. Den kommer från höglandet i nordvästra Skottland och några av öarna därutanför och användes huvudsakligen för att bekämpa skadedjur men gav sig också i kast med utter, räv och vildkatt. Rasen är mycket litet påverkad av den "modernisering", som skett med andra raser. Cairn terriern lanserades som ras så sent som år 1909 och efter häftiga diskussioner om dess namn registrerades den i Engelska Kennelklubben år 1910 under namnet Cairn Terrier. Ordet "Cairn" är gaeliska och betyder "stenröse" vilket härleder till rasens funktion som bl.a. grythund.

Cairn terriern skall imponera genom att vara aktiv, modig och tålig. Den skall vara kvick, alert och ge intryck av att vara en naturlig, arbetande terrier. Den skall stå med tyngdpunkten väl över frambenen, ha starkt bakparti, djup bröstkorg och mycket fria rörelser. Pälsen skall skydda mot alla vädertyper. Den skall vara orädd och glad till sin läggning och uppträda självsäkert men inte aggressivt.

Färg: Sandfärgad, vete, röd, grå eller nästan svart. Brindle i ovanstående färger är tillåten. Helt svart, vitt eller black and tan är ej tillåtet. Mycket typiskt är mörka öron och mörkt nosparti.
Mankhöjd: Mankhöjd ca 28 - 31 cm. Höjden skall vara i proportion till vikten.
Vikt: Idealvikt är 6 - 7,5 kg.